Bedrijf

Bedrijf Sledehonden droom

Sledehonden droom

Als de droom van Jaimy in mijn inbox belandt, krab ik me even achter mijn oren. Is dit een haalbare kaart? Sneeuw is een zeldzaam iets in Nederland, en natuurlijk niet ver vooruit te voorspellen. Als echte leek kon ik natuurlijk niet vermoeden dat deze “winterdroom” dankzij de hulp van veel lieve mensen een prachtige dag zou betekenen voor onze lieve 16-jarige dromer, zijn ouders en zijn broertje.

 

Maar laat ik bij het begin beginnen......

 

De droom die in de mail verschijnt heeft alles te maken met sledehonden. Ik neem contact op met de moeder van Jaimy en we spreken af om de intake niet bij hen thuis te laten plaatsvinden. Voor Jaimy moet alles met betrekking tot dit geheel een absolute verrassing blijven, tot op het allerlaatste moment. Tijdens dit intake gesprek, wat bestuurslid Jan en ik samen voeren, vragen we naar alle details over Jaimy en zijn grote droom.

 

Jaimy is gek op dieren, vooral honden, en dan sledehonden in het bijzonder. Zijn grote wens, die hij al jaren koestert, is om een tocht te mogen maken met deze prachtige honden. Hij zou er zelfs voor naar Alaska willen reizen! De film “Balto”, een animatie-film over een in Amerika zeer bekende sledehond, welke is gebaseerd op waargebeurde feiten, heeft hij al zo vaak bekeken dat hij letterlijk “grijs gespeeld” is, de kleurweergave laat absoluut veel te wensen over. Van deze bekende hond is ooit een standbeeld gemaakt, en Jaimy heeft zijn ouders dan ook al vele maken gevraagd hem mee te nemen naar New York, waar dit beeld een plaatsje heeft in Central Park. Hij zou zo graag wat foto’s willen maken voor op zijn slaapkamer.

 

Ok, wij weten genoeg, deze droom is zo diep geworteld, wij gaan ons uiterste best doen.

 

Na kort overleg wordt besloten om vrijwilligsters Petra en Colinda  te vragen om samen met ons het droomteam van dienst te vormen, die deze uitdaging samen zullen aangaan. Beiden zijn enthousiast en een eerste overleg wordt gepland.

 

Het eerste overleg bestaat grotendeels uit een brainstormsessie, waarbij vele ideeën over de tafel gaan, taken verdeeld worden en verder wordt gedacht over hoe we deze droomdag voor Jaimy onvergetelijk kunnen maken.

 

Wat voor ons prioriteit nummer 1 is, is kijken of er in Nederland een mogelijkheid is tot het maken van een tocht met sledehonden. We kennen de tochten uit het buitenland, maar dat wordt uitgesloten binnen de voorwaarden van onze stichting. De droom moet in Nederland uitgevoerd kunnen worden.

 

We zoeken op het internet naar het antwoord op onze vragen en komen uiteindelijk terecht bij de D.a.s.s.c., een erkende vereniging voor de sledehondensport. Door hen worden we doorverwezen naar Willem Testerink, een enthousiast beoefenaar van deze sport. We hopen dat hij ons verder kan helpen. Al snel blijkt dat zeker het geval. Tijdens een eerste telefoontje leg ik uit waar we mee bezig zijn en voor ik mijn verhaal af kan maken roept hij al:”stop maar!! Ik vind het helemaal geweldig en wil jullie graag helpen..” Wat blijkt: Willem is eigenaar van een sledehondenteam en traint bijna elke dag op een plek die voor de droomuitvoering zeker haalbaar is. Geweldig! De hoofdmoot van de droomdag is daarmee dus geregeld. Een mooi gevoel. Als ik daarna de naam van team hoor, namelijk “Siberian Dream”, krijg ik spontaan kippenvel...alsof het zo heeft moeten zijn.

 

Ondertussen heeft het droomteam nog een missie in de steigers gezet. Die foto van dat standbeeld...het is natuurlijk een uitdaging...maar zouden we daar niet wat mee kunnen? We besluiten het erop te wagen. Tijdens een zoektocht op internet vinden we een heleboel foto’s. Die zouden we natuurlijk kunnen gebruiken maar eigenlijk vinden we dat niet “echt”. Niet speciaal genoeg voor onze jonge dromer. Maar hoe krijgen we nieuwe, unieke foto’s in ons bezit? We kunnen nou niet echt even op de fiets springen en de foto’s zelf maken.

 

Dan laat de kracht van Social Media zich weer eens gelden. Na een oproep op Twitter, waarbij we onze volgers om hulp bij deze missie vragen komen we in contact met Rudy Mackay. Hij is op dat moment op vakantie in New York en na het horen van ons verhaal is hij bereid de laatste dag van zijn vakantie te gebruiken om voor ons deze “missie” uit te voeren. Twee dagen later is het resultaat van de missie te vinden in mijn mailbox. Rudy heeft een kort filmpje ter plaatse gemaakt, speciaal voor Jaimy, zodat hij weet dat de foto’s speciaal voor hem gemaakt zijn. Als bijlage vinden we dan 4 schitterende foto’s die uitermate geschikt zijn om als speciale verrassing tijdens de droomdag ingezet te kunnen worden.

 

Nu deze twee onderdelen veel sneller dan verwacht gelukt zijn, besluit het team om dan ook het laatste ontbrekende stukje te proberen. Een vervangend exemplaar voor de film “Balto”...wat zou het mooi zijn als Jaimy zijn favoriete film weer in kleur zou kunnen bekijken. Maar is de film nog ergens te krijgen? Of heeft iemand hem toevallig nog in de kast liggen? Na lang zoeken en rondvragen blijkt het antwoord hierop helaas “nee” te zijn. Maar gelukkig zijn we niet voor 1 gat te vangen. We plegen een telefoontje naar de distributeur van de film in Nederland, Universal Pictures Nederland. Tijdens een kort gesprek stellen we onze vraag: “kunt u ons wellicht vertellen waar we deze dvd nog op de kop kunnen tikken?”. We leggen uit waarom we de dvd zoeken en zullen op korte termijn hierover worden teruggebeld. Inderdaad een hele korte termijn, haha, nog geen 10 minuten later gaat de telefoon. Een vriendelijke meneer van Universal vraagt om een postadres, zodat zij het laatste in Nederland beschikbare exemplaar van de dvd-box naar ons op kunnen sturen!!! De dvd-box,....niet alleen de gezochte film, maar ook de delen 2 en 3 die ervan verschenen zijn. Wow, wat een lief en mooi gebaar. De volgende dag wordt de dvd-box door een speciale koerier persoonlijk bij ons afgeleverd.

 

Hiermee zijn alle droom-onderdelen geregeld. Tijd voor de afrondingsfase. Hierbij worden de puntjes op de i gezet en alle randvoorwaarden geregeld.

 

Ook wordt de datum van de droomdag vastgelegd, zaterdag 17 december wordt met grote letters in de agenda genoteerd.

 

De droomdag zal een redelijk lange zijn, waarbij we hoofdzakelijk in de buitenlucht zullen verblijven. Dit vraagt om een goede verzorging van de inwendige mens. Een locatie middenop de Veluwe, hoe gaan we dat doen? We besluiten de Broodjesgigant te benaderen en te vragen of zij wellicht mee willen werken aan deze droom. Deze lieve sponsor, die ons al eerder met een droom heeft geholpen, laat wederom zijn warme hart blijken en biedt aan de lunch voor het gehele gezelschap te verzorgen. Dit in de vorm van belegde broodjes, fruit, melk en jus d’orange.

 

Omdat de weersverwachting er redelijk fris uit ziet, zou een warme kop soep en een beker warme chocomelk ook uitermate welkom zijn. Albert Heijn Hardinxveld Giessendam biedt ons hierbij hun hulp aan.

 

Een ander punt wat onze aandacht vraagt, is de veiligheid van onze dromer. Tijdens een sledehondentocht over de woeste paden op de Veluwe kan een kar natuurlijk flink slingeren, hobbelen en in een uiterst geval kantelen. We willen de veiligheid van Jaimy zoveel mogelijk waarborgen. Gelukkig kunnen we hierbij rekenen op de medewerking van de outlet van Rijwielhandel v.d. Aa, bij hen mogen we een speciale mountainbike helm lenen.

 

We hebben tussentijds weer even contact met Willem. Vanwege het speciale karakter van de droomdag willen we graag wat meer informatie m.b.t. de veiligheid, het karakter van de honden en de mogelijkheden qua activiteiten tijdens de droomdag. We besluiten na overleg met bestuurslid Jan dat een oriënterend “werkbezoek” in dit geval geen overbodige luxe is.

 

Op zondag 11 december vertrekken Vrijwilligster Colinda, Janet (Petra kan helaas niet mee) en ik richting Brabant, om daar te gaan kijken bij sledehondenwedstrijden. In ons gezelschap tevens 2 kinderen, we willen per slot van rekening ook graag zien hoe de honden reageren op hun aanwezigheid. Het wordt een nuttige dag vol indrukken. We weten met 100% zekerheid dat onze jonge dromer bij Willem en zijn honden een meer dan geweldige dag zal hebben.

 

Wat wel erg duidelijk is geworden tijdens dit bezoek is dat een volledige dag in de frisse buitenlucht er best in kan hakken. We hadden alle benodigde voorbereidingen getroffen, maar besluiten om toch nog een extra troef uit de hoge hoed te toveren. Twee dagen later weten we ons dankzij de meer dan geweldige medewerking van Travelmaker.nl verzekerd van een alternatief vervoermiddel én beschutting tijdens de droomuitvoering. We mogen gedurende de droomdag gebruik maken van één van de luxe campers die zij normaal gesproken verhuren maar in dit geval belangeloos aan ons ter beschikking stellen. Dit exemplaar is van alle gemakken voorzien. We kunnen er de soep warm maken, genieten van de verwarming aan boord als het nodig is, kortom....zelfs middenop de Veluwe zullen we alles wat we maar nodig kunnen hebben bij de hand hebben.

 

De laatste dagen is er dan tijd voor de bedankjes, want uiteraard horen die er ook bij. En dan denken we uiteraard niet alleen aan alle lieve sponsors die aan de komende droom meewerken, maar zeker bij deze droom ook aan onze viervoetige vrienden. En dan is het heel fijn als een lokale ondernemer met de benodigde deskundigheid met ons team meedenkt en meedoet. Dierenspeciaalzaak Hareco weet precies waarmee we het sledehondenteam een plezier kunnen doen en bij hen mogen we daags voor de droomdag een zak vol met speciale kluiven op komen halen.

 

Voor het kunnen vervaardigen van een speciale herinnering aan de droomdag missen we nog één onderdeel, KSM Steigerhout zorgt dat ook dat geregeld is.

 

3 Dagen voor de droomdag brengen we dan nog “incognito” een bezoek aan onze dromer. Hij weet van niets, en dat zal tot blijven tot het moment dat we het complete gezin (Jaimy, vader, moeder en broertje) komen ophalen. Maar door dit bezoek zullen onze gezichten in ieder geval niet meer vreemd zijn. Een fijn gevoel op een voor hem toch al zo spannende dag. Het welzijn van onze dromers moet ten aller tijden prioriteit zijn.

 

Dan is het 17 december. In alle vroegte verzamelt het droomteam zich. We laden alle spullen in de camper en verheugen ons op de reactie van onze hoofdpersoon van de dag. Op hemelsbreed nog geen 300 meter verder zit hij, nietsvermoedend, te wachten om te vertrekken naar een onbekende bestemming.

 

Als we arriveren zien we een dromer die een klein beetje uit zijn doen is. Hij had er namelijk op gerekend vandaag te gaan voetballen. Als we hem vertellen dat we hem komen ophalen voor een dag vol verrassingen en dat het hele gezin met ons mee mag, gaat dat gevoel snel weg en maakt plaats voor ongeloof en even wat tranen. Dat kan en dat mag. We nemen als team heel even afstand en geven Jaimy de tijd om even bij te komen. Al snel is de eerste emotie wat afgezwakt en vertrekken we richting Veluwe.

Tijdens een tussenstop die we gebruiken om even de benen te strekken, is het tijd voor de eerste verrassing van de dag. We laten Jaimy het filmpje uit New York zien. We zien een lach bij moeder, tranen bij vader en Jaimy die vol ongeloof naar het kleine scherm staart. Is dit echt speciaal voor hem? Als we dan de fotolijst overhandigen waarin de foto’s geplaatst zijn, blijft hij daar maar naar kijken. Na wat een lange tijd lijkt klemt hij de lijst stevig onder zijn arm en straalt....JACKPOT.

 

Het wordt tijd om verder te rijden naar onze eindbestemming. Het is niet veel verder meer dus vrij snel arriveren we ter plaatse. Zodra we de afgesproken plek naderen, horen we een inmiddels bekend geluid. Een groot kabaal van vele blaffende honden. Meer dan één team, want inmiddels zijn wij in het geheim op de hoogte gesteld van een extra verrassing: niet alleen Willem is aanwezig met zijn eigen team én pup, maar ook zijn dochter Priscilla Testerink en haar echtgenoot Rob Berg zijn met hun team én pup aanwezig. Liefst 18 zeer enthousiaste honden laten Jaimy op hun manier weten dat ze klaar zijn om hem een onvergetelijke dag te bezorgen.

 

We begroeten Willem en geven Jaimy even de tijd om op zijn gemak rond te kijken en te wennen aan de situatie. Langzaam zinken de eerste indrukken en begint hij te beseffen wat er gaat gebeuren vandaag. Willem neemt Jaimy op sleeptouw, geeft uitleg over de honden, legt alle “huishoudelijke regels” uit en geeft het hele gezelschap de kans om alle vragen te stellen die ze maar hebben. Maar dan is het tijd voor actie. De honden zijn ongeduldig en willen heel graag aan het werk. Samen met Willem mag onze jonge dromer, inmiddels met een stralende lach op zijn gezicht, de honden inspannen. Alsof hij nooit anders heeft gedaan neemt hij elke hond apart mee naar de lange lijn die aan de kar verbonden is. Willem kijkt toe en ziet dat het goed is, zijn vriendelijke en geduldige uitleg wordt opgezogen als een spons en direct uitgevoerd. We zien onze dromer genieten en weten...dit is goed.

 

Nog geen drie minuten later kunnen we met diverse camera’s vastleggen hoe een glunderende dromer plaatsneemt in de speciale stoel op de kar, die er na een kreet van Willem als een pijl uit een boog vandoor schiet, voortgetrokken door de nu stille honden, ook zij zijn in hun element. Vooraf gegaan door Rob en zijn team gaan ze de eerste ronde van hun training in, dit keer met een speciale gast in hun midden.

 

Bij terugkomst van de ronde mag ons stralende middelpunt helpen om de honden hun verdiende beloning te geven, een speciale vloeibare voeding, die helpt om het herstel van de honden op een goede manier te laten plaatsvinden. Djago, Maya, Yindi, Nikita, Shailo, Sade, Luca, Polgara, Alenka, Lyka, Bella, Kaya, Lyric, Sunny, Fiona, Mila, Dewi en Loki worden met veel liefde en zorg voorzien van dat wat ze nodig hebben, hun voeding, vocht, maar uiteraard ook liefde en aandacht, in de vorm van heel veel aaien en knuffels. Stuk voor stuk enorm sociale honden, die door iedereen, van groot tot klein benaderd en aangehaald kunnen worden. Voor de honden is er daarna een verplichte rusttijd van ongeveer 45 minuten.

 

Dan is het tijd om aan de mensen te denken. De chocolademelk is inmiddels opgewarmd en vindt gretig aftrek. Als dan een op het laatste moment door een anonieme sponsor gedoneerde taart wordt aangesneden valt er even stilte. Iedereen geniet van de lekkernijen en beseft zich wat een mooie ervaring dit is om getuige van te mogen zijn. Jaimy en zijn jongere broertje maken van deze tijd gebruik door uitgebreid met de 2 tevens aanwezige pups (9 weken oud) te spelen en te kroelen. Wij als volwassenen kijken vanaf de zijlijn toe.

 

Na afloop van de rusttijd vertrekt Rob met een step voortgetrokken door 2 van zijn honden voor een korte voorverkenning van de volgende trainingsronde. Even kijken of het pad veilig genoeg is, er bijvoorbeeld geen gevaarlijke takken of iets dergelijks over het pad liggen. Als hij met een positief advies terugkeert mag Jaimy weer plaatsnemen op de kar. Een toegift, nog een extra ronde. Gadegeslagen door de rest van het gezelschap vertrekken de honden weer als een speer, wat een kracht!

 

Het droomteam maakt van deze tijd gebruik om de (ietwat late) lunch klaar te zetten, de soep op te warmen en wachten daarna op de terugkomst van het sledehondeteam. We maken zoveel mogelijk foto’s en videobeelden, een mooie herinnering voor alle betrokkenen. Tijd om ons volgende cadeau aan Jaimy te overhandigen...de dvdbox. Hij weet even niet wat hij moet zeggen, maar zijn gezicht spreekt boekdelen, en dat is genoeg.

 

Na weer een goede verzorging van de honden, ook dit weer geholpen door onze jonge dromer, nemen we met z’n allen plaats bij de camper en genieten van de meer dan heerlijke lunch, waar iedereen echt wel even aan toe is. Dan neemt Willem onverwacht het woord. Hij heeft een korte toespraak in petto voor onze dromer. De minuten die volgen zijn waardevol, emoties komen naar boven bij diverse leden van het gezelschap, zeker op het moment dat Willem een cadeau voor Jaimy onder zijn trui vandaan tovert. Een prachtige dromenvanger met daarop een afbeelding van een Siberische Husky....dit kán geen toeval meer zijn. Wij overhandigen onze bedankjes aan Willem, Rob en Priscilla. Kroelen met alle honden, de pups, praten met elkaar na over deze schitterende dag.

 

We weten dat het langzaamaan tijd wordt om afscheid te nemen, maar niemand wil de magie die we voelen doorbreken. Het tijdstip van vertrek wordt zo lang mogelijk uitgesteld, maar dan breekt het onvermijdelijke moment toch aan. Na een aantal stevige knuffels, wat laatste foto’s, een lach en een traan nemen we afscheid van alle lieve mensen en honden. We beginnen aan de reis terug naar huis. De terugreis verloopt voorspoedig en na een kop koffie bij de dromer thuis neemt het team afscheid van dit mooie gezin.

 

Wat was het fijn, en wat zijn we dankbaar dat wij keer op keer de kans krijgen dit soort mooie dagen bij te wonen.

 

Dank je wel lieve familie, dat jullie ons de droom van jullie zoon hebben toe willen vertrouwen. Dank je wel lieve Jaimy.....en tot ziens.

 

 

Waarom DZB?

Ieder mens droomt
en in dromen bestaan geen beperkingen!

Dáárom dus!

Meld je droom aan Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter