Bedrijf

Bedrijf 23-10-2014 Bruidsdroom

23-10-2014 Bruidsdroom

En dan is onze eerste droomuitvoering (eindelijk) daar….

 

“Ik zou graag willen ervaren hoe ’t is om bruidsjurken te passen.” Dat was wat een jonge vrouw (38) met een licht verstandelijke beperking op haar aanmeldformulier van Stichting Dromen zonder beperking invulde.  Na een check door ’t bestuur, om te kijken of het geheel  aan de voorwaarden van stichting voldeed, werd besloten deze droomaanmelding aan te nemen en zo was de eerste droom voor onze stichting een feit.

Voor de aanpak van een droomaanmelding hebben we een protocol, een vaste aanpak. Omdat dit de eerste droom is zal voorzitter Peter de Borst coördinatoren Esther Nugter en Milou van Liere vergezellen tijdens het  huisbezoek bij de droomster voor een intakegesprek, een vaste eerste stap van het “droomprotocol”. Het is voor ons van groot belang om te weten waar de droom vandaan komt, wat onze droomster zich bij de invulling ervan voorstelt en wat we kunnen doen om de dag nog mooier te maken. Tijdens zo’n gesprek werken we een grote vragenlijst systematisch af, we willen helemaal niets aan het toeval overlaten. Daarbij moet je dan denken aan zaken als medische informatie, evt. angsten, favoriete kleuren, voorkeuren op het gebied van eten en drinken, soms ook zelfs kledingmaten. Als je heel leuk bedenkt om het vervoer tijdens een droomdag met een trein te doen en een dromer blijkt een slechte ervaring daarmee te hebben, haalt dat de glans van zo’n dag er natuurlijk snel af. Dat soort vervelende situaties willen we voorkomen, dus vragen we onze dromers “het hemd van het lijf”.

Na  een gezellig, uitgebreid intakegesprek met de droomster (die verder anoniem wenst te blijven) en haar begeleidster volgt een overleg tussen coördinatoren  en het aan deze droom gekoppelde bestuurslid (in dit geval voorzitter Peter). Samen bepalen ze welke 2 vrijwilligers aan deze droom gekoppeld zullen worden. Per droom proberen we de “juiste” vrijwilligers te vinden. Mensen waarvan we denken dat ze een klik zullen hebben met onze droomster en zelfs misschien wel een netwerk hebben wat bij de voorbereiding van de droomuitvoering van pas kan komen. In dit geval wordt besloten om Amy en Angelique te vragen om deze droom samen met Esther en Milou voor te gaan bereiden.

Eerste stap daarin is het “droomoverleg”.  Ideeën vliegen dan al snel over de tafel..een bruidswinkel, bruidsboeket, corsages, fotoreportage, een romantisch etentje. De voorpret is begonnen.  We maken een taakverdeling en iedereen weet wat ie kan gaan doen.

Binnen de tijd van een paar dagen gaat ’t snel…heel snel.

Esther benadert LaNova Bruidsmode in Dordrecht. Eigenaresse Sandra is erg enthousiast en zegt gelijk haar belangeloze medewerking toe. En niet alleen om bruidsjurken te passen maar ook om bruidskapsel, make-up en een bruidstaartje te regelen. Zij heeft hierover contact met NoukStyle en het Paradetaartje en ook zij zeggen hun medewerking gelijk toe.

Amy stapt (op aanraden van één van onze bestuursleden) bij  Art & Flowers naar binnen, waar we direct medewerking vinden in de vorm van een bruidsboeket en 2 corsages, en…ook hier weer geheel belangeloos.

Angelique neemt contact op met restaurant Kom Aan Tafel. Zij bieden ons een geheel verzorgd diner aan voor 4 personen.  Via een speciale actie kunnen ook de overige teamleden die avond daar dineren zodat we als geheel team de dag kunnen afsluiten.

Als we dan via Social Media een oproep plaatsen dat we voor deze droom op zoek zijn naar geschikt vervoer verwijst een lieve meedenkende volger ons naar Ataxis. Milou neemt contact met hen op en ja hoor..ook daar volledige medewerking. Zij stellen ons voor de gehele dag een auto met chauffeuse ter beschikking.

Een fotograaf hoeven we niet lang te zoeken. Ons bestuur beschikt over een bestand waarin zij aanbiedingen van sponsoren opslaan, en in dit geval was daar al een aanbieding van een fotografe, Elise van EdB Fotografie. Ook zij wil graag haar steentje bijdragen.

Met de hoofdmoten voor de dag in stelling kunnen we dan het draaiboek gaan opstellen. Bijkomende zaken als muziek, stoel voor onderweg, plaid voor als ’t wat frisser is, overal wordt aan gedacht. Eigenlijk zijn we dan zover dat we kunnen gaan uitvoeren, maar tijdens het plannen van een datum moet met vele agenda’s rekening gehouden worden. Uiteindelijk komen we na een kleine omweg uit in de week van de herfstvakantie.

Met het draaiboek nu volledig, blijkt dat de dag wat langer zal zijn dan in eerste instantie gedacht…we hebben ruimte voor een lunch. Geen probleem…

Als coördinator Esther in Dordrecht een afspraak heeft bij LaNova, om alles nog even goed door te spreken en ter plaatste te kijken naar parkeergelegenheid e.d., blijkt zich op loopafstand van de bruidswinkel lunchroom “Den Witten Haen” te bevinden. Een lunchroom die bijna volledig gerund wordt door mensen met een beperking. Wat zou dit een ultieme samenwerking zijn! Angelique neemt met hen contact op en al snel is een volledig verzorgde high tea voor het gehele team een feit.

We weten het vanaf dat moment helemaal zeker…onze droomster gaat een onvergetelijke dag beleven!!

Begin oktober wordt er dan een afspraak gemaakt met onze droomster en haar begeleidster. Zonder de inhoud van de dag te verklappen, want dat moet natuurlijk een verrassing blijven, kan ze alvast kennis maken met de mensen die er tijdens haar droomdag bij zullen zijn en vertellen we haar dat haar geduld niet veel langer op de proef gesteld zal worden. Dat we haar droom over 2,5 week zullen gaan uitvoeren. Het aftellen kan beginnen.

Donderdag 23 oktober is het dan eindelijk zover..

De prachtige taxi van Ataxis uit Molenaarsgraaf, compleet met chauffeuse,  staat keurig op tijd (en die ochtend speciaal nog gepoetst) paraat om de droomster, haar vriend en begeleidster op te halen. Esther, Milou, Amy en Angelique  arriveren en worden al opgewacht door een behoorlijk zenuwachtige droomster. De begroeting is uitermate warm. Esther overhandigt haar de eerste verrassing van de dag, het bruidsboeket. Angelique speldt de vriend van de droomster zijn corsage op, geen makkelijk karweitje, want niet alleen de droomster heeft last van wat klamme, trillende handen van opwinding. Amy (aangewezen fotografe tot Elise arriveert) maakt diverse foto’s zodat er achteraf een mooi en volledig document van de hele dag zal zijn.

Daarna is het tijd voor vertrek richting de eerste bestemming, LaNova Bruidsmode in Dordrecht. Hier worden we ontvangen door eigenaresse Sandra en Anouk van NoukStyle. Deze dames nemen het eerste deel van de dag voor hun rekening. Het gehele gezelschap wordt voorzien van een drankje en een overheerlijk stukje bruidstaart. Onze droomster is in eerste instantie een beetje onder de indruk maar door de lieve, ontspannen en rustige benadering van alle aanwezigen ontspant ze al snel. Anouk gaat aan de slag en maakt onze droomster met een schitterend opgestoken kapsel en een rustige bijpassende make-up nog mooier dan ze al was. Met op de achtergrond haar eigen favoriete muziek (door Amy op een Ipod-wekker meegenomen) geniet onze hoofdpersoon met volle teugen van alle aandacht. Soms zie je haar denken…”ben ik dat in de spiegel?”.

Voor de vriend van onze droomster is het uiteraard ook een spannende dag. Hij weet net als onze droomster niet wat hem de hele dag te wachten staat. Er is in het draaiboek rekening gehouden met het feit dat het voor hem wel eens een lange zit kan zijn en hij misschien wel behoefte zou kunnen hebben aan een korte wandeling in de stad, maar als we het aan hem voorleggen wil hij graag blijven waar hij is. Voor ons een plezierige bijkomstigheid, want met zijn lieve persoonlijkheid en adremheid brengt hij behoorlijk wat humorvolle momenten met zich mee. De sfeer is heerlijk ontspannen als keurig op tijd fotografe Elise arriveert. Een hele goede timing, want het passen van de jurken gaat al bijna beginnen. Met het arriveren van de moeder van onze droomster kan het startsein daarvoor gegeven worden.

Met hulp van Sandra wordt onze droomster omgetoverd tot een schitterende “bruid”, en er wordt dan ook (stiekem) menig traantje weggepinkt op het moment dat ze stralend van oor tot oor uit het kleedhokje stapt. Met Elise fotograferend vanaf de ene, en Amy vanaf de andere kant, kan zowel de stralende glimlach van de hoofdpersoon als de eerste reactie van de toeschouwers tegelijk worden vastgelegd. Klikkende fototoestellen, telefoons die worden doorgegeven om vooral zoveel mogelijk vast te kunnen leggen, ook Esther die via Twitter de volgers “live” verslag probeert te doen van alle gebeurtenissen. We voelen ons met z’n allen een beetje paparazzi, maar alles gebeurt naar wens van onze droomster. Zij geeft aan wat wel en niet gebeurt, haar welzijn staat ten aller tijden voorop. Na 3 jurken gepast te hebben maakt ze een hele duidelijke keuze…jurk nummer 1 is “de jurk”, daar voelt ze zich het prettigste in en die wil ze nog een keertje aan. En zo gebeurt het. De jurk wordt aangetrokken, Anouk checkt nog even of alle speldjes in het haar keurig op hun plek zitten en daar is ze..

Tijd om onze schitterende bruid vast te leggen op de gevoelige plaat. Eerst alleen, dan samen met haar vriend. Een extra speciaal moment volgt als ook moeder samen met haar prachtige dochter plaatsneemt voor de camera’s. Een hele serie schitterende foto’s worden gemaakt. Nog  heel even genieten van dit speciale gevoel, een groepsfoto met alle vrijwilligers, een foto samen met Sandra en Anouk en dan is het tijd om, weer in de eigen kleding, afscheid te nemen van het eerste deel van deze dag. Ook moeder neemt afscheid en wij vertrekken met de volledige groep richting de volgende bestemming.

Na een korte wandeling arriveren we bij lunchroom “Den Witten Haen”, iets later dan gepland maar dat is telefonisch doorgegeven en we worden verwacht. Er is een aparte zaal voor ons in gereedheid gebracht, zodat iedereen even de kans heeft om in alle rust bij te komen van de indrukken tot dan toe. Met de klanken van de favoriete muziek van onze droomster op de achtergrond is het dan even puur genieten. Genieten van sfeer in de groep maar zeker ook van alle heerlijkheden die het team van de lunchroom voor ons klaargemaakt heeft. De high tea valt bij iedereen zeer goed in de smaak. Als afscheid maken we nog snel even een groepsfoto maar dan is het toch echt tijd om te vertrekken. De taxi wordt voorgereden en we verplaatsen ons naar de volgende locatie.

Een kijkje in de lucht en overleg met onze fotografe (er waren verschillende mogelijkheden voorzien omdat je toch altijd afhankelijk bent van de weersomstandigheden) en ja hoor, we zijn eruit. We gaan naar het Wantijpark. Aldaar nemen we heel ruim de tijd voor een mooie fotoreportage. Ideeën van iedereen voor leuke foto’s zijn welkom. We lassen een paar rustmomentjes in want we zien dat onze droomster wat vermoeid begint te raken. Tijdens die korte momenten voelen we allemaal wat het voor ons stralende middelpunt betekent om deze dag te kunnen beleven. Humor, emotie maar ook momenten van stilte en diep in gedachten zijn wisselen elkaar af. We besluiten om zachtjes aan de fotoreportage af te sluiten, maken ons klaar voor vertrek en de fotografe pakt haar spullen in. Groot is dan ook de hilariteit als onze droomster aangeeft dat ze nog  op de foto wil met haar benen uit het raam van de auto. Gelukkig hebben zowel de fotografe als onze chauffeuse van die dag de instelling: alles wat onze droomster wil gebeurt dus….fotocamera wordt weer uitgepakt, deur van de auto open, droomster erin, raam open en met een beetje hulp de beentjes naar buiten.

We nemen afscheid van fotografe Elise en gaan op weg terug naar Sliedrecht, het laatste deel van de dag is aangebroken. We arriveren met het gezelschap bij restaurant Kom Aan Tafel, waar we met open armen en een alcoholvrij glaasje bubbels ontvangen worden. Onze droomster en haar vriend hebben een eigen tafeltje, romantisch ingedekt met natuurlijk kaarslicht en alles wat erbij hoort. De rest van team zit gezamenlijk aan een tafel even verderop. Er is nog een stoel leeg…voor wie zal die zijn? Zowel onze droomster als haar vriend hadden al meerdere keren gevraagd of het mogelijk zou zijn of Peter (onze voorzitter) ook aanwezig kon zijn die dag. Helaas was dat door werkzaamheden elders niet mogelijk. Dacht het koppel…. Want kort na onze entree in het restaurant stapt hij, als laatste verrassing, ook binnen. Het heerlijke eten, helemaal naar wens van onze droomster, de speciale aandacht van Youri en Amber (de eigenaars van het restaurant), die ook aan een “spetterend” toetje hadden gedacht, de verhalen van de dag die nog even werden doorgenomen, de sfeer met de gehele groep onderling,….deze dag was geslaagd. Maar eigenlijk hoefden we ons dat al niet meer af te vragen. Eén blik op het gezicht van onze droomster was genoeg.

Missie geslaagd.

Bij het thuisbrengen van de droomster viel het afscheid nemen dan ook best even zwaar, alle betrokkenen wilden deze dag eigenlijk nog helemaal niet tot een einde laten komen.

De droomster krijgt van Stichting Dromen zonder beperking nog een prachtig foto album als herinnering van deze mooie dag.

Droom mee….   Doe mee…. 

ivm privacy verklaring geen herkenbare foto's

 

Waarom DZB?

Ieder mens droomt
en in dromen bestaan geen beperkingen!

Dáárom dus!

Meld je droom aan Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter