Bedrijf

Bedrijf 14-11-2014 Andrie Rieu in concert voor Willemijn

14-11-2014 Andrie Rieu in concert voor Willemijn

“Ik ben jullie zo dankbaar….”


Woorden van een stralende Willemijn als ze afgelopen vrijdag 14 november wordt thuisgebracht door onze vrijwilligers.

Begin juli zit de droomaanmelding van deze lieve droomster in m’n inbox. Ingediend door Saskia, haar vaste begeleidster. Al lezende verheug ik me al op het proces dat de komende maanden zou gaan volgen. Maar nu ga ik te snel. Laat ik bij het begin beginnen.

Zoals bekend volgen we bij elke droomaanmelding een vaste procedure. Als eerst wordt één van onze bestuursleden aan de droom gekoppeld. In dit geval onze penningmeester Jan. Ik ga samen met hem en Milou op huisbezoek bij Willemijn, of beter, zoals ze het zelf wil…Wil.

 

Het intake gesprek

We hebben een gezellig en ontspannen gesprek met Wil en Saskia. Onze (inmiddels) 69-jarige droomster is een groot liefhebster van muziek. Ondanks haar verstandelijke beperking, haar slechtziendheid en slechthorendheid speelt ze zelf op een behoorlijk niveau keyboard in een “speciaal” orkest in Dordrecht. Eén keer per week geniet ze daar volop van het musiceren met anderen.  Als we vragen naar de droom is het antwoord luid en duidelijk: ze wil graag naar een concert van André Rieu. We vragen door: waarom dan juist André Rieu? Dan blijkt dat het niet alleen de muziek is maar ook de kleding van het orkest, dat vindt ze zo mooi. In het verleden is al meerdere keren geprobeerd om aan kaarten te komen, maar altijd was het uitverkocht, of te ver weg.

Omdat we van een droomdag altijd echt een feestje willen maken vragen we ook naar het lievelingseten van Wil. In dit geval : Chinees. Verder is Wil een mens van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, dus lekker Hollandse pot. Aparte liflafjes en onbekende dingen daar doen we haar geen plezier mee.

We krijgen een goed beeld van onze droomster en haar droom, we hebben alle informatie die we nodig hebben en na het doornemen en ondertekenen van de standaard privacy-verklaring (hierin worden de wensen van droomster m.b.t. publicatie van evt. naam en foto’s vastgelegd) nemen we afscheid van onze droomster en kunnen aan de slag.

 

De voorbereiding

Na overleg met het bestuur wordt besloten dat Jannie en Colinda als vrijwilligers aan deze droom gekoppeld zullen worden. Ik maak een afspraak voor een “droomoverleg” met hen en een verslag van de intake.

 

Om deze droom werkelijkheid te laten worden is één ding heel belangrijk…het concert…we duiken het internet op en zien dat er in november een concert is in Ahoy. Rotterdam, qua afstand moet dat te doen zijn. We checken bij begeleidster Saskia of er geen afspraken voor die datum in de agenda van Wil staan, maar verder vertellen we natuurlijk nog helemaal niets, alles moet echt een verrassing blijven. Na veel heen en weer mailen, oproepjes op Twitter en pogingen via diverse andere wegen lukt het om een 3-tal kaarten te bemachtigen. Fase 1 geslaagd. Nu kunnen we een draaiboek gaan maken voor de rest van de dag. Wat voor dingen zouden de dag nog mooier kunnen maken? Rekening houdend met hoe Willemijn is, wat ze wel en niet leuk zou vinden en hoe lang we de dag kunnen maken (we willen dat onze droomster de hele dag kan genieten, niet te vermoeid wordt) stellen we een draaiboek samen en kan de zoektocht naar sponsoren beginnen.

Allereerst moet er dan nog een beslissing worden genomen. Het totale gezelschap tijdens de droomuitvoering zal uit 5 personen bestaan en we hebben 3 toegangskaarten voor het concert. Dit houdt dus concreet in dat er een kaart is voor Willemijn, haar begeleidster Saskia en 1 vrijwilligster. Na wat wikken en wegen wordt besloten dat Jannie mee zal gaan. Colinda en ik blijven op de achtergrond aanwezig voor het geval dat.

Begin oktober maak ik een nieuwe afspraak met Wil en haar begeleidster. Het is tijd om haar de datum door te geven waarop de droomuitvoering zal plaatsvinden en haar kennis te laten maken met de mensen die er die dag bij zullen zijn. 14 November wordt de dag. Het aftellen kan beginnen.

 

De droomuitvoering

Er is afgesproken dat het team zich om 12.30 uur zal verzamelen om alles nog even door te spreken, maar voor die tijd worden er nog wat speciale zaken opgehaald. Het bloemetje voor de droomster, verzorgd door Bloom, maar ook het care-pack voor de vrijwilligers die op de achtergrond blijven, verzorgd door Albert Heijn. Rond 13.00 uur komt bestuurslid Jan de bus voorrijden, ter beschikking gesteld door AA Lease. De magneetplaten met ons logo worden erop geplakt, we maken nog even snel een foto van het team bij de bus en dan is het tijd om te vertrekken. We arriveren bij de instelling waar onze droomster Wil verblijft. We worden daar al opgewacht door de kapster die zich heeft aangeboden om Willemijn nog mooier te maken dan ze al is, in dit geval Consala van Consala’s Hairfashion. We spreken ook met haar even de aandachtspunten door en dan gaan we snel naar binnen. Boven aangekomen worden we al opgewacht door een behoorlijk nerveuze Willemijn. We begroeten elkaar en horen van begeleidster Saskia dat Willemijn al vanaf 9.30 uur de ingang in de gaten houdt, hoewel we pas om 13.30 uur hadden afgesproken. We krijgen allemaal een dikke knuffel.

We zoeken de rust van haar eigen kamer op en in die veilige omgeving komen de tranen eventjes op gang. Tranen van vreugde…dat mag en dat kan en is volkomen begrijpelijk. We geven Wil even de kans om op adem te komen en dan mag het feest beginnen. Consala is lief en geduldig en Wil ontspant snel, ze begint lekker te kletsen. Wij blijven een beetje op afstand om de sfeer zo ontspannen mogelijk te houden. Maar zelfs van die kleine afstand is het heerlijk om te zien hoe Wil nu al volop aan het genieten is. Tussendoor is er tijd voor een korte pauze, we genieten met z’n allen van een kopje koffie en een lekker stukje appeltaart. Tijd om het eerste cadeautje te overhandigen. Een dvd van André Rieu, als aanvulling op de grote verzameling die ze keurig geordend in een laatje heeft staan. Consala legt de laatste hand aan de make-up en dan is het tijd om afscheid te nemen van deze lieve geduldige kapster.

 

 

Tijd voor het volgende cadeautje…het door Bloom verzorgde bloemetje.

We hebben via onze volgers op Twitter een schitterende jurk gekregen voor Wil, helemaal in de stijl die ze zo mooi vindt. Het blijft tot op het laatste moment spannend of de jurk past en of Wil zich er prettig in voelt. Wij kunnen het allemaal natuurlijk leuk verzinnen, maar onze droomster staat centraal en als zij iets niet wil, dan gebeurt het ook niet, zo hebben we het afgesproken.

We besluiten om onze droomster en haar begeleidster even alleen te laten, zodat Wil in alle rust de jurk kan passen en haar eigen besluit kan nemen. We willen niet dat ze zich door onze aanwezigheid opgelaten voelt. Op het moment dat wij de deur uit willen lopen, komt een hele lieve medebewoonster met een cadeautje voor Wil, gewoon, ter ere van deze speciale dag. Wat een verschrikkelijk lief gebaar!! Als we dan beneden zitten te wachten, komt dezelfde medebewoonster ons tegemoet en vertelt ons dat Wil er zo mooi uitziet, dat ze de jurk aan heeft. Dat is voor ons het signaal weer naar boven te gaan. 

Onze monden vallen echt open als we weer oog in oog staan met Wil. Wat een plaatje!

Bij toeval had Wil een prachtige ketting in exact dezelfde kleur in haar kast liggen, het plaatje is compleet. Inmiddels is het tijd om te vertrekken richting de volgende verrassing. Gelukkig hebben we ook hiervoor ruim tijd in het draaiboek ingepland want Wil trekt in haar schitterende outfit flink wat aandacht. Hier en daar wordt ze zelfs gevraagd even te poseren voor een foto. Onze droomster geniet zichtbaar van alle aandacht en het duurt dan ook wel even voor we de uitgang bereiken. Stiekem genieten wij ook mee.

Met z’n vijfjes stappen we in het busje en rijden we richting rivier. Ons doel? Restaurant Bellevue!! De lieve eigenaars hebben ons namelijk een geheel verzorgd diner aangeboden voor de gehele groep. Wat een fijne mensen… Als we aankomen wacht ons een uiterst warme ontvangst. We krijgen een prachtige tafel aangewezen, met uitzicht op de rivier. Even een heerlijk rustpunt in de dag, een moment om vast wat indrukken te verwerken. En bovenal te genieten van alle heerlijkheden die ons worden voorgezet. Wat is het fijn om Willemijn in stilte te zien genieten. Dat is echt het gevoel wat bij ons allemaal heerst. Zo mooi, zo lief, en nu al zo voldaan.

 

Maar dan moet “de kers op de taart” nog komen.. We nemen afscheid van de lieve mensen van restaurant Bellevue en vertrekken. Dit keer richting Rotterdam, met Ahoy als eindpunt. We arriveren, na een behoorlijke file, toch ruimschoots op tijd op de plaats van bestemming. Met Wil warm ingepakt in de rolstoel (het regent behoorlijk) zorgen we ervoor dat we zo snel mogelijk naar binnen kunnen. Dat gaat ondanks de drukte toch nog vrij vlot. 

  

Als het concert is afgelopen, staan Colinda en ik klaar om het gezelschap weer op te vangen. Een glunderende Willemijn als werkelijk stralend middelpunt. “Oh, het was zo mooi!” en.. “we hebben zelfs gedanst met de rolstoel!” Gevolgd door: “wat was ik dichtbij!”. Het regent inmiddels weer, maar het lijkt niemand iets te deren. Onze droomster straalt…..ze heeft genoten…. We rijden tevreden naar Sliedrecht.

Aangekomen op ons eindpunt krijgen we allemaal een hele dikke knuffel en horen we telkens maar weer: “Ik ben jullie zo dankbaar”. Maar nee Willemijn…we zijn jou dankbaar! Dank je wel dat je ons toeliet in jouw leven te komen, ons je droom toevertrouwde, ons een dag liet meemaken die we niet snel zullen vergeten.

Weer een missie geslaagd….

Waarom DZB?

Ieder mens droomt
en in dromen bestaan geen beperkingen!

Dáárom dus!

Meld je droom aan Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter