Bedrijf

Bedrijf 11-04-2015 Terug naar Driebergen

11-04-2015 Terug naar Driebergen

Stichting Dromen zonder beperking neemt Henk (76) mee terug naar zijn jeugd
 

Intake

Als Henk zijn droom tijdens het intake gesprek toelicht aan voorzitter Peter en coördinator Esther staan zij al te popelen om aan de slag te gaan. De toch al wel op leeftijd zijnde dromer vertelt vol geuren en kleuren over zijn jeugd in Driebergen. Het team van de Sliedrechtse stichting is verrast door zijn verbazingwekkend goede geheugen. De adressen waar hij heeft gewoond, de fietsenwinkel die zijn vader destijds runde, de fietstochtjes (incl. routebeschrijving) die hij graag maakte, favoriete plekjes in het bos, de scholen die hij bezocht, alles passeert de revue. 
Henk zou graag terug gaan naar Driebergen, daar de plaatsen uit zijn jeugd bezoeken en herinneringen herbeleven.

Voorbereiding

Er is na dit altijd terugkerende onderdeel van een droomvoorbereiding een hoop informatie om over te dragen aan het team dat met deze mooie droom aan de slag zal gaan. Vrijwilligsters Angelique en Jannie maken samen met coördinator Esther een plan van aanpak. Rekening houdend met de fysieke mogelijkheden van de dromer en zijn wensen wordt een dagprogramma opgesteld. 
In de weken die volgen worden de benodigde contacten gelegd, sponsoren gezocht en proberen zij met behulp van Social Media te achterhalen welke onderdelen gerealiseerd kunnen worden. Zodra alles geregeld is wordt een draaiboek gemaakt en een datum gepland, zaterdag 11 april zal het droomteam een reis door de tijd maken met hun dromer.

Kennismaking

Een ander terugkerend onderdeel tijdens de voorbereiding van een droomdag is een kennismaking van de dromer met het volledige team dat tijdens de droomdag aanwezig zal zijn. Tijdens dit gesprek, een aantal dagen voor de droomdag plaats zou vinden, bleek al snel dat de dromer zich op z’n gemak voelde met “zijn” dames. Henk liet al weten wat zijn plan was: “Ik laat m’n rollator thuis want dan kan ik gezellig gearmd tussen jullie in lopen….veel gezelliger!” 
Met een goed gevoel neemt het team afscheid, het aftellen kan beginnen.

De droomdag

Op de afgesproken dag staat Henk al te popelen om op weg te gaan. Samen met begeleidster Diana stapt hij in de bus en het gezelschap gaat op weg. In Driebergen aangekomen wordt dan eerst een korte stop gemaakt bij Lekker Driebergen, die een picknick heeft verzorgd, volledig samengesteld uit streekproducten. 
Helaas laat het weer zich niet plannen, een gezellige lunch in het bos is op dat moment geen optie dus wordt besloten in de bus te lunchen. De sfeer is er zeker niet minder om en iedereen geniet van de overheerlijke broodjes. 
Er is even tijd voordat het gezelschap verwacht wordt bij het volgende programma onderdeel dus wordt besloten de benen even te strekken tijdens een korte boswandeling. De regen is inmiddels gestopt en het zonnetje laat zich voorzichtig al even zien. Henk geniet met volle teugen van de omgeving, zijn kenmerkende ondeugende lach komt meer en meer tevoorschijn. Tijd om verder te gaan.

  

Waardevolle momenten

Als we aankomen bij de volgende bestemming, de Grote Kerk aan de Hoofdstraat, worden we daar al opgewacht door mevr. Boereboom. Zij is degene die ervoor heeft gezorgd dat ook de volgende jeugdherinnering van Henk kan worden herbeleefd: luisteren naar muziek die op het prachtige kerkorgel gespeeld wordt door organist Paul, speciaal voor deze gelegenheid laat hij een half uur lang de meest prachtige klanken door de kerk klinken.
Als hij na ongeveer een kwartier vanuit bijna de nok van de kerk vraagt of Henk het mooi vindt, krijgt hij als antwoord: “Kan je dat orgel niet meegeven?”. Tijdens het korte gesprek wat als afsluiting volgt, blijkt dat een puzzelstukje soms mooi op zijn plaats kan vallen. Henk weet namen te noemen waaruit blijkt dat deze kerk inderdaad de kerk is waar Henk vroeger naast de organist mocht zitten terwijl hij speelde. En organist Paul heeft die (inmiddels overleden) organist gekend! Met enige moeite wordt afscheid genomen van deze lieve mensen.

 

Veel bekijks

Op ongeveer 500 meter afstand van de kerk bevindt zich de brandweerkazerne, waar de groep zich meldt voor de volgende verrassing…een rondrit in de historische brandweerauto van het Brandweerkorps Driebergen.
Gelukkig is het inmiddels droog en komt het zonnetje zelfs een beetje door want dit prachtig onderhouden voertuig is open. Met vereende krachten wordt dromer Henk in een leren brandweerjas gehesen en mag hij plaatsnemen naast de chauffeur. Als dan ook de overige teamleden hun plekje hebben gevonden aan weerszijden van de auto kan de rondrit beginnen.

 

Met als leidraad de herinneringen van Henk rijden we een ronde door Driebergen, waarbij we o.a. de straten aandoen waar hij als kleine jongen woonde. Eén van die straten is een drukke winkelstraat en toegewezen voetgangersgebied, maar onze chauffeur besluit dat dat vandaag geen beletsel mag zijn. Met aangepaste snelheid en de oude sirene af en toe klinkend banen we ons voorzichtig een weg door de mensenmassa die gelukkig positief reageert en ons vriendelijk toelacht en uitzwaait. Omdat iedereen merkt dat Henk in stilte enorm geniet wordt besloten om er dan nog maar een rondje aan toe te voegen..geweldig!

 

Na de rondrit worden we dan door de lieve mannen van de brandweer uitgenodigd voor een kopje koffie, thee of soep in de sfeervol ingerichte ontspanningsruimte van de kazerne. Een moment om even bij te komen van alle indrukken, na te praten en verdere herinneringen op te halen met de gastheer van de brandweer, die in leeftijd maar 2 jaar scheelt met Henk en dus wat herinneringen deelt.

Als de brandweer

Helaas is het dan toch echt tijd om te gaan, ons volgende programma onderdeel wacht. Het aanbod van de mannen om het gezelschap in een brandweerbusje naar de volgende bestemming te brengen wordt met dankbaarheid geaccepteerd. Coördinator Esther rijdt met het eigen vervoer achter hen aan. Als zij aankomt bij restaurant “De pyramide van Austerlitz”, blijkt dat de groep daar al een poosje op haar wacht. Lachend wordt haar gemeld dat ze “als de brandweer” gingen. 
De door het restaurant aangeboden versnapering in de vorm van een drankje en een lekker stukje gebak valt goed in de smaak en na een warm afscheid van de manager begint het gezelschap aan de terugreis richting Sliedrecht.

Smaakvolle afsluiting

De groep komt aan bij de laatste verrassing, een smakelijk diner dat wordt aangeboden door Spek & Bonen. Na deze toch wel intensieve dag geniet het gezelschap van het heerlijk klaargemaakte pastagerecht en het speciaal naar Henk’s wensen bereidde dessert. Na een gezellig gesprekje met eigenaar Dennis vertrekt het gezelschap richting huis.

Als het droomteam afscheid neemt van Henk weten ze na één blik in zijn ogen:

Het was goed zo..Missie geslaagd!

Waarom DZB?

Ieder mens droomt
en in dromen bestaan geen beperkingen!

Dáárom dus!

Meld je droom aan Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter